Kazincbarcikai Természetbarát Egyesület
Mi elmegyünk, és ott leszünk. Indulunk! Jössz velünk?


Üzenőfal


Név:

Üzenet (max. 100 karakter):BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
RegisztrációIdőpontváltozás


A szept. 10-11. Magas Tátra túrahétvége új időpontja: szept. 3-4.
Jelentkezési határidő: július 20.

A 10.02.Betléri kastély-dobsinai jégbarlang túra új időpontja: 09.10.
Jelentkezési határidő: 08.05

08.27. Nyári túra a Gyömbérre jelentkezési határidő: 07.30.

10.01. Túra a Nagy Egedre új időpontja: 10.08.

Gerinctúra az Alacsony –Tátrában 2016.08.27.

Útvonal

Egynapos gerinctúra az alacsony Alacsony-Tátra három legmagasabb, 2000 m feletti csúcsának érintésével.
Túravezető: Kollár Magdolna

Túraútvonal:
Trangoska parkolóból (amennyiben a busszal fel tudunk menni, akkor a Srdiečko parkolójából) indulunk a Kosodrevina menedékházhoz. Az első emelkedős rész után rövid pihenő, majd célba vesszük túránk első csúcspontját, a 2003m magas Derest. Innen láthatjuk a gerinc vonulatát, melyen egy szakaszán végigmegyünk. Kelet felé haladva érjük el a Chopok csúcsa  alatt a következő menedékházat (Kamenná chata). Innen öt perces sétával érünk fel a Chopok tetején lévő kőhalom 2024m magas csúcsára. Továbbhaladva a piros jelzésen érintjük a Krupovo hágót, majd balra haladva kb. 20 perc múlva felérünk a Gyömbér (Dumbier) 2043m–es csúcsára. Jó időben teljes körpanoráma tárul elénk. Északon feltűnik a Magas-Tátra csipkézett gerince, tőle balra a Nyugati-Tátra vonulata. Nyugat felé az Alacsony-Tátra gerince húzódik, háttérben az általunk már érintett Deres-Chopok csúcsokkal.
A lefelé jövet a nyári piros jelzésen történik, ezért a hágóig visszafelé is megtesszük az utat. Innen balra fordulva érjük el a piros-kék jelzés találkozását. A kék jelzésen haladva fogjuk elérni ismét a Kosodrevina menedékházat, majd a sárga jelzést követve leereszkedünk a parkolóba.
Táv: 16.5 km
Szk.: 1231m
Menetidő: 6ó50p

Jelentkezési határidő: 2016.07.30. A jelentkezés 3000 Ft előleg befizetésével realizálódik. A jelentkezőknek az átutalási számlaszámot 31-én elküldöm.
e-mail cím: mrallok@gmail.com
Telefon: +36204185142
Buszköltség: kb. 5000 Ft
Indulás: 2016.08.27-én 5.30-kor a kazincbarcikai Spar I. parkolóból. igény esetén 5:00-kor Miskolcról, a Búza téri templom parkolójából.
Tervezett visszaindulás: 18:00-18:30

Egyéb tudnivalók: Az út lemondása esetén a lemondó személy gondoskodik a helyettesítésről! Jól bejáratott túrabakancs, eső, szél elleni ruházat, napszemüveg ajánlott. A felmenetkor, és lejövetelkor a túrabot különösen az érzékenyebb térdűeknek segítséget jelent.


Magas Tátrai túrahétvégeIdőpont: 2016. 09.03-04
Utazás: mikrobusszal
Max. létszám:20 fő
Az utazáson és a túrán részt vehetnek az egyesület és a természetjáró szövetség tagjai, akik érvényes személyi igazolvánnyal rendelkeznek, természetkedvelő és vidám túratársak.

Részvételi díj: útiköltség 5300 FT+ szállás kb. 15Euro
Jelentkezés: legkésőbb július 20-.ig előleg befizetésével (a szállásfoglalás miatt!)
Hegedűs Zsuzsánál ( 30/3837592, bibliakzsu@gmail.com
Az előlegfizetéshez szükséges adatokat emailben eljuttatom a jelentkezőkhöz.
Kérem hogy aki előzetesen jelentkezett az emailben szíveskedjen megerősíteni.

Túraprogram:
1 nap: II. Csorbató – Sziléziai ház (közepesen nehéz, a Poprádi-tótól az Oszterva-nyeregig fáradságos)
Csorbató (1355 m) – Poprádi-tó (1494 m) [01:15] – Oszterva-nyereg (1966 m) [01:00] – Batizfalvi-tó (1884 m) [01:30] – Sziléziai ház (1670 m) [01:00]. Teljes menetidő [04:45], vissza [04:45].
A Szoliszkó Hoteltól indulva déli oldalán kerüljük meg a Csorbai-tavat, a tavat elhagyva keresztezzük a közutat, majd a Malompatakot átlépve széles erdei úton folytatjuk utunkat, és az erdőben megkezdőjük az enyhe emelkedést a Bástya-hátig. Továbbra is gyér növényzetű erdőben jutunk el a zöld jelzésű „téli út” elágazásáig (amennyiben a piros jelzésű útvonal hóval borított, ezen a szakaszon csak a zöld jelzésű „téli út” használható). Az elágazástól a piros jelzésű út egy darabig még erdőben vezet, majd a Pátria lejtői alatt kinyílik a látóhatár. Folyamatosan süllyedve, a Hincó-patak felett átívelő hidat magunk mögött hagyva érjük el a Poprádi-tó partján lévő útkereszteződést, majd egy rövid aszfaltozott úton a Poprádi-tavi Hegyi Szállóhoz érkezünk. A szállót elhagyva északi partján kerüljük meg a Poprádi-tavat, az Omladékvölgyi-Jeges-patak hídján át megérkezünk a tó másik oldalára, ahonnan több meredek szerpentinen az északnyugati oldalról emelkedünk fel az Oszterva-nyeregbe. A nyeregből gyönyörű kilátás nyílik a Menguszfalvi-, az Omladék- és a Ruman-völgyre. A nyeregből kevésbé megterhelő úton megyünk tovább, az út enyhén emelkedik a Tompa-hegy és a Klín lejtői alatt. Keresztezzük a Stólai-völgyet, majd enyhén hullámos terepen hagyjuk magunk mögött a Koncsiszta déli lejtőit. Egyre ereszkedő úton érjük el a Batizfalvi-tó déli partját. A tó mellett az út hosszú ívben jobbra kanyarodik, elhaladunk a Száraz-domb, majd a Gerlachfalvi-katlan déli lejtői alatt. Keresztezzük a Virágoskert-torony délkeleti lejtőit, majd egy nagy ívű, éles jobb kanyar után a Sziléziai ház mellett állunk.
A rövidebb túrát választók a Batizfalvi tótól Felső Hági településre sétálnak le.
Táv :14km Szint:600m menetidő:7 óra

A hosszabb túrát kedvelők Ótátrafüredre érkeznek majd a Sziléziai háztól.
Táv:20km szint 800m Menetidő:9 óra

2.nap: Csorbatóra, mai túránk kiindulópontjára. A település síközpontjából a sárga jelzésen indulunk a Malompataki-völgybe. Kb. 1 ½ óra múlva már a Magas-Tátra egyik legismertebb vízesése, a Fátyol-vízesés alatt állunk. A vízesés melletti sziklafalon láncok segítik a feljutást a völgy első teraszán fekvő Felső-Fátyol-tóhoz. Ezt magunk mögött hagyva folyamatos, nem túl meredek emelkedéssel érkezünk meg a völgy második teraszára, ahol újabb kisebb tengerszemek mellett vezet utunk. A völgy a felső részén két katlanra nyílik szét, mi a nyugati katlan felé vesszük az irányt, ahol a völgy legnagyobb tava, a Szentiványi-tó (2072 m) partján vezet tovább utunk. Ebből a katlanból jutunk fel a Lorenz-hágó 2314 méter magasságú, szintén láncokkal biztosított, egyirányú nyílásába, melyen át megérkezünk a Furkota-völgybe. Itt rögtön újabb két tengerszem tűnik szemünkbe, és hamarosan le is ereszkedünk a Felső-Wahlenberg-tóhoz (2145 m), amely a Magas-Tátra második legmagasabban fekvő, gyönyörű fekvésű tava. Lefelé vezető utunk során elhaladunk az Alsó-Wahlenberg-tó mellett, majd a sárga jelzésből elágazó kék jelzésen a Szoliszkó menedékház felé vesszük az irányt. Innen a frissítők elfogyasztása után a sípálya szélén vezető jelzett turistaúton (vagy ha elérjük, a fáradtabbak ülőszékes felvonóval) érkezünk vissza Csorbatóra.
Túratáv 15 km, szintkülönbség kb. 1070 méter fel és le, a menetidő 8-9 óra."Dobsinai jégbarlang –Betléri kastély 2016.


Időpont: 2016. szept.10.
A túra csak megfelelő számú (min. 8 fő) jelentkező esetén indul.
Jelentkezési határidő: 2016.08.05. A jelentkezés 2000 Ft előleg befizetésével realizálódik. A jelentkezőknek az átutalási számlaszámot 08. 10-ig elküldöm.
e-mail cím: mrallok@gmail.com
Telefon: +36204185142
Buszköltség: kb. 4000 Ft
Indulás: 2016.09.10-én 6:30-kor a kazincbarcikai Spar I. parkolóból. igény esetén 6:00-kor Miskolcról, a Búza téri templom parkolójából.

A túrát a Dobsinai jégbarlang látogatásával kezdjük. 9.30-kor. A barlanghoz felvezető, kb. 1 km hosszú útvonalon tanösvény bemutató táblái találhatók. A település parkolója és a barlang bejárata közötti szintkülönbség 130 m. A feljutás a barlanghoz kb. 25 percet vesz igénybe.
A Dobsinai-jégbarlang a Szepes-gömöri-karsztban, a Stratená Nemzeti Természeti Rezervátumban található. Jégképződményei jellegét tekintve a világ legjelentősebb jégbarlangjai közé tartozik. A jégképződmények különböző formáiban jelennek meg, a jég vastagsága pedig helyenként eléri a 25 métert. A barlang bejárata a Duča-hegy északi lejtőjén 969,5 m tengerszint feletti magasságban fekszik. A barlang hossza 1483 m. A látogatható rész hosszúsága 515 m. A barlang járatai a bejárattól fokozatosan lejtenek, ami a nyílás északi fekvésével egyetemben elősegíti télen a hideg levegő leáramlását és a járat lehűlését.
Szlovákia legkiterjedtebb jégbarlangja, egyben Európa első villanyvilágítással felszerelt barlangja is (1887). Belső tere nem mindennapi látványt nyújt: a kő boltozatok alatt hatalmas összefüggő jégtömegek húzódnak, melyeket - ebben a környezetben - a nyár elején kb. egy centiméteres zúzmara borít. A barlang terebélyes jégtömegét az alján húzódó összefüggő talajjég, gazdag jégesések, jég-sztalagmitok és jégoszlopok alkotják.
A barlangban számos lenyűgöző rész található. Ilyen a jeges Kis- és Nagy-terem (Veµká a Malá sieň), Ruffíny koridor és az Omlás-terem (Zrútený dóm). A jég nélküli részek a Kvapµova és Biela sieň, Suchý dom, Kvapµova pivnica és Peklo nevű járatok. A Nagy-terem hőmérséklete -3,8 és + 0,5 C között van. A napsütéses felszínről a látogató csupán néhány tíz méterre ereszkedik a föld alá és nyomban a hideg jég birodalmában találja magát, ahol a természet tökéletes munkáját csodálhatja meg.
A barlang érdekessége, hogy a nyilvánosság részére egészen 1946-ig engedélyezve volt benne az egész évi korcsolyázás. Még az 50-es években is itt gyakorolt a sikeres csehszlovák műkorcsolyázó Karol Divín, valamint a katonai gyorskorcsolyázó csapat.
A kb. 30-45 perces barlanglátogatást követően gyalog megyünk le a Dedinky tóhoz. Ez 9,3 km-s 3 órás túra, kevés szinttel (fel: 315m, le: 500m), majd busszal utazunk Betlérre.

A Betléri kastély a történelmi Magyarország egyik legnagyobb épségben fennmaradt, eredeti bútorokkal berendezett kastélya, a Gömör-Tornai Karszt északi részén, a mai Szlovákia területén, Rozsnyótól néhány km-re északra Betléren (Betliar) található. Az Andrássyak egykori vadászkastélyában berendezett páratlanul gazdag enteriőr kiállítás mellett a régió egyik legszebb kastélyparkja teszi teljessé az élményt.
Az eredetileg itt álló XV. századi gótikus kúria falainak egy részét használták fel az 1700 körül felépített reneszánsz és barokk stílusú kastély építésekor. Andrássy István a család betléri ágának alapítója költözött ekkor az ősi fészekből, Krasznahorkáról Betlérre. Később 1792 és 1795 között klasszicista stílusban átépítették, bővítették és angolparkkal vették körül.
Az 1880-as években az épületet a többszintes francia várkastélyok mintájára historizáló stílusban építették át. A politikailag befolyásos és gazdaságilag jelentős Andrássy család az átépítés során kényelmes vendégszobákat, vadászszalont, játéktermet, ebédlőt és könyvtárat alakíttatott ki. Ebben az időben létesült a fakazettás mennyezetű bejárati csarnok, és a kastély ebben a formában szinte változatlanul maradt fenn napjainkig.
Az Andrássy család egészen a második világháború végéig a kastélyban élt. A szocializmusban államosították, de eredeti berendezését meghagyták, és a kastélyban az egykori főúri életet bemutató múzeumot hoztak létre.
Egyéb költségek:
Dobsinai jégbarlang belépő:
Felnőttek: 8,00 €,
Diákok, nyugdíjasok: 7,00 €
Fotó-Videoállvány használata nélkül: 10,00 €
Betléri kastély belépő:
Felnőtt: 6 €, kedv.: 4 €


Támogassa egyesületünket adója 1%-ával!

Idén is várjuk az SZJA 1%-os felajánlásokat!

Kedves túratársaink, támogatóink!

Lassan közeleg az adóbevallás határideje.

Támogassák idén is egyesületünk munkáját az adójuk 1%-ával!

Adószámunk: 18411278-1-05

Rendelkező nyilatkozat letöltése

Előre is köszönjük!


Szólj hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:


7 hozzászólás

Dr Papp Lászlóné Éva [ 2013-08-03 09:12 ]

Kedves Hegedűs Zsuzsa !
A fenti e-mail címre küldjetek kezdő túrázóknak is vállalható túra lehetőségeket.Köszönöm
D.Ferenc [ 2012-02-15 16:09 ]

Ákos!
Amatőr alatt gondolom a kezdő vagy ritkán túrázót érted. Nos, ebben az esetben a 15 km-es vagy kicsit bátrabbaknak a 25 km-es útvonalat javaslom. Bármilyen háziállattal résztvehetsz a túrán. Minden távon sok látnivaló van és most a hó csak szebbé teszi.S. Ákos [ 2012-02-12 20:57 ]

Üdv.! Érdeklődni szeretném a hétvégén megrendezendő Barcika 60/50/stb túrával kapcsolatban. Mégpedig hogy amatőr túrázóknak melyik távot javasolnátok, továbbá melyik az a táv ami sok látnivalót tartogat? Kutyával is részt lehet venni a túrán? Köszi előre is! ÁkosBajzát László [ 2011-02-12 11:35 ]

Kedves Túratársak!
Ezúton tájékoztatom a kedves termé-szetjáró ismerőseimet, hogy a mobil számom megváltozott.
Az új számom: 06/70/945 6118

Baráti üdvözlettel: Bajzát LászlóCzégény Erzsébet személyi edző [ 2010-02-05 12:00 ]

Gyönyörű a Barcika 65Szilágyi László [ 2010-02-02 15:07 ]

Az Anyukának gratulálunk a nagy fiához.
Közénk való Petya.Kivánok Petyánok és Anyukájának sok boldogságot és sok-sok
örömöt ezen a földön.czimerné judit [ 2010-01-11 12:40 ]Kedves István !

Boldog uj évet kivánunk a szakosztály
minden tagjának.
Az országos találkozóra várjuk a kiírást.

Üdvözlettel: czimerné jutka túravez.
szegedi vörös meteor természetjáró szakosztály

Gyere közénk és nem bánod meg - barcikaturista@gmail.com