Kazincbarcikai Természetbarát Egyesület
Te is jössz velünk?


Üzenőfal


Név:

Üzenet (max. 100 karakter):BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
RegisztrációKedves Érdeklődő Túratársak!

Egyesületünk facebook oldalán túráinkon készült képek között lehet nézelődni.

TÚRAAJÁNLÓTúrák Salgótarján környékén


Időpont: szept. 27 vasárnap, jelentkezési határidő: aug.15
Egynapos buszos kirándulás, ha a vírushelyzet alakulása ezt engedi.

Túránk során először egy kevéssé ismert érdekességhez látogatunk egy rövid túrácska keretében.
Ez egy barlang, Kishartyánban található, a Kőlyuk-oldalban.
A 13 hektár kiterjedésű védett területen szépen lehet látni az oligocén tenger üledékét. A mintegy 30 millió évvel ezelőtti tenger parti sávjában halmozódott fel a néhol különleges formát mutató sárgásbarna, nagy kvarc tartalmú, homokkő. A kőzet alsó része keményebb, sötét színű, míg a felső egyharmada világosabb és lazább szerkezetű, benne kavicsos rétegekkel. Ebben a világos színű rétegben cápafogakat is találtak.
A megközelítően 300 méter hosszú és mintegy 30-40 m magas kőzetfal legmeredekebb részén, valószínűleg egy lazább üledék kimosásával, természetes üreg keletkezett, melyet mesterségesen mélyítettek tovább. A tatár- és törökdúlás idején menedékhelyül szolgált a helyieknek, valamint a XIX. század végéig remeteéletet élő szerzetesek is lakták
A barlang több helységből áll: egy 6x5 m alapterületű nyitott előtérből, amely nappali tartózkodási hely, tűzrakó-és tüzelőtároló hely volt; egy 6 m hosszú, 2 m széles és 2 m magas teremből, amely éjszakai pihenőhelyként szolgált és ablakkal is rendelkezett; valamint egy 5 m hosszú és mintegy 1,5 m magas kisebb üregből, amely élelmiszer és ivóvíz tárolására szolgálhatott. A barlangot a kőfalon mélyített lépcsőkön lehetett elérni és a csúcs irányába lehetett elhagyni egy kapaszkodókkal ellátott feljárón keresztül.
Bízom benne, hogy megmászása nekünk is élmény lesz.

Ezután Salgótarjánba utazunk, a Baglyas-kő természetvédelmi területére.
Karancsalja felé vezető út mellett található a geológiai érdekesség, a Baglyas-kő. A nem túl magas vulkanikus sziklán egykor a Kacsicsok által építtetett vár állott. A hegy külső formájában ma is várromnak látszik, pedig nem más, mint egy kővé meredt vulkáni embrió, mely a geológiai harmadkor végén keletkezett. A föld szilárd kérgének repedéseiből salakos láva buggyant ki, de már nem tudott kiömleni a kráteren. Évmilliók során a kráterbe szorult bazalt körül kimosódott a lazább kőzet, s a megmaradt kettéhasadt bazalt most is érdekes látványt nyújt.
A vár történetéről nem maradt fenn számottevő írásos emlék.
A következő állomása a túrának egy bárnai körtúra. Útvonal: Bárna – Nagy-kő – Kis-kő – Szér-kő – Bárna A teljes kör hossza 15 km, a kisebb kör hossza 12 km. Szintemelkedés 450 m, ill. 380 m
Bárna község Nógrád megye Észak-keleti részén, Heves és B.A.Z. megye határán elterülő kis község. Mikszáth megénekelte "Görbeország" középpontja lehetne a hegyi falu, ahová valóságos zöld alagúton lehet bemenni. Bárnát körülfogják a hegyek, erdők, melyek még a bevezető útját is hosszan elfedik. Természetvédelmi területe a Szér-kő, Nagy-kő, Kis-kő és a Szilvás-kő csúcsok által határolt völgyben fekszik. A Nagy-kő a környék legmagasabb és legnagyobb tömegű bazaltkúpja, a Medves körüli vulkáni tevékenység során alakult ki. Az 520 méter magas Nagy-kő a környék legmagasabb és legnagyobb tömegű bazalt kúpja. Talaján változatos sziklanövényzet figyelhető meg. A hegycsúcsról szép kilátás nyílik a Bükk, a Cserhát és a Mátra vonulataira, de az Alacsony- és Magas-Tátrára is.
Kis-kő 381 m magas hegy a Salgótarján környéki bazaltvidék keleti végvára. Valószínűsíthető, hogy egykoron vár állott rajta. Sziklaalakzatai alatt egy több mint tíz méter hosszú üreg található. A szikla alatti üreg a legenda szerint a törökdúlás idején menedékül szolgált az itt élőknek. A geológiai érdekességű barlang évmilliókkal ezelőtt vulkáni kitörések során, egy nagy gázbuborék maradványaként alakult ki.
A Szér-kő a falutól északkeletre található. 457 m magas Szer-kőnek (a helybeliek Szérkőnek mondják) különlegessége, hogy eltérően a környező "kövektől" nem vulkanikus eredetű, hanem már egy hatalmas homokkő kibúvás.
Túránk itt ér véget, remélhetőleg egy kellemes nap után.
Könnyű túra, mindenkinek ajánlom, Egyedül a Szér-kőről való lejutás okozhat némi nehézséget. A túra rövidíthető a Szér-kő kihagyásával.
Költségek: 15 fő megléte esetén a buszköltség 3200 Ft.
Ha tetszik a program, akkor jelentkezz.
A túravezető: Vannay IlonaFontos információk


MTSZ érvényesítő matrica

A Magyar Természetjáró Szövetségnek természetes személy nem lehet a tagja, ezért úgynevezett tagszervezeti kártyát továbbra sem készítünk az egyesületek tagjai számára.

A tagszervezet által leadott létszám alapján az idei évben is adunk ki érvényesítő matricát, amely a tavalyihoz hasonlóan már nem sorszámozott. Az egyesületi tagok ezzel tudják igazolni, hogy szervezetük az MTSZ tagja.

Az MTSZ igazoló matricát a saját egyesületi igazolványra lehet felragasztani. Amennyiben az egyesület nem rendelkezik saját igazolvánnyal, akkor díjmentesen tudunk biztosítani egy papír alapú természetjáró igazolványt.

Ahhoz, hogy egy tagszervezetünk tagja:
· a természetjáró minősítést szabályosan végezhesse,

· MTSZ kitüntetésre jelölhessék, abban részesülhessen,

· vagy MTSZ képesítést (túravezetői, útjelző-vezetői) szerezhessen,
rendelkeznie kell MTSZ érvényesítő matricával.

A 2019-es évtől a tagszervezetnek kell igazolnia az egyes minősítési fokozatok elbírálásánál, illetve a kitüntetési javaslat felterjesztésénél, hogy az érintett személy az adott időszakban rendelkezett-e érvényes MTSZ tagságot igazoló matricával vagy a korábban kiadott „tagsági” kártyával, azaz egyesülete által kapcsolódott a Szövetséghez.

Tájékoztatásul közöljük, hogy az MTSZ érvényesítő matricához nem kérjük a tagszervezet tagjainak a személyes adatait

TEKA

A Természetjáró Kedvezménykártyát (TEKA) a turistashopban lehet megvásárolni. Teljes ára bruttó 4900 Ft, azonban az érvényes MTSZ tagsággal rendelkező tagegyesületek tagjai kedvezményesen 1500 forintért juthatnak hozzá. Újdonság, hogy a kártya érvényességi ideje a vásárló által választott hónaptól kezdődően 13 hónapig tart.

A kedvezményes TEKA vásárlására két lehetőséget biztosítunk attól függően, hogy ennek az árát:

· az egyesületi tag maga fizeti ki a saját számlaszámáról, vagy a tagszervezet rendezi.

TEKA igénylése egyesületi tag esetén

Természetjáró Kedvezménykártyát mindenkinek saját magának kell megrendelnie a turistashopban, ezért a vezetőknek kiadott egyedi kuponkódot át kell adni az egyesületi tagoknak.

TEKA igénylése tagszervezeti rendelés esetén

Amennyiben a TEKA árát a tagszervezet rendezi, abban az esetben lehetőséget biztosítunk csoportos megrendelésre is. Ilyen esetben kérjük, a vásárlási igényt jelezzék felénk a kartya@termeszetjaro.hu e-mail címen. Kizárólag egyeztetés után kérjük az összeg utalását és a nyilatkozatok postázását. Az elkészült kártyákat postai úton küldjük, de lehetőség van a személyes átvételre is az irodánkban.


Gyere közénk és nem bánod meg - barcikaturista@gmail.com