Kazincbarcikai Természetbarát Egyesület
Mi elmegyünk, és ott leszünk. Indulunk! Jössz velünk?BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció


Túraajánló

Évnyitó túra a Szlovák-Érchegységben


2018. január 06. (szombat) Csucsombánya – Doboskő – Csucsombánya

A rozsnyói Szlovák Turistaklub szervezésében 2018-ban is megrendezésre kerül az év első szombatján az 1293 m magas Doboskő csúcsát megcélzó évadnyitó túra. Az évadnyitó baráti megmozduláson évek óta a KTE tagsága is részt vesz.

Utazás: 15 fős kisbusszal
Részvételi díj: kb. 2500.-Ft/fő Kazincbarcikai beszállás esetén. Plusz költség: 3 Eu a regisztrációs díjra (buszköltség, emléklap, fémjelvény)
Jelentkezés: minél előbb, de legkésőbb 2017. dec. 15-ig, vagy a létszám eléréséig Kollár Magdolnánál az mrallok@gmail.com e-mail címen vagy mobilszámon (20 4185142)
A jelentkezés a részvételi díj befizetésével realizálódik. A befizetés történhet a decemberi klub délutánon, vagy átutalással, kérésre küldök számlaszámot. Átutalás esetén a Közlemény rovatban nevet és Doboskő bejegyzést írjátok.
A jelentkezés lezárását követően, mivel a befizetett részvételi díjat nem áll módunkban visszafizetni, visszamondás esetén a helyettesítésről mindenki saját maga gondoskodik!
Találkozó: 06:00 Kazincbarcika, Spar áruház parkolója. Amennyiben Miskolcról nincs elég jelentkező, ők távolsági busszal jönnek ki Barcikára. Buszjárat fél óránként van oda-vissza.
Várható visszaérkezés: 18-19 óra körül
Túraútvonal:
Csucsombánya- Salt- Kis-Szikla- Doboskő- Volovec menedékház- Csucsombánya, kultúrház
Táv: 20 km, szintkülönbség: 900 m, menetidő: 7-8 óra

Ajánlott felszerelés: érvényes saját személyi igazolvány vagy útlevél, vízálló túrabakancs, téli túraöltözet (meleg, réteges ruházat, sapka, kesztyű, kamásli), élelem, édesség (ki mit szeret), termoszban meleg tea (vagy inkább forralt bor) és pezsgő :)), fényképezőgép, zsebpénz Eu-ban (Túra végén a rozsnyói TESCO-ban lesz lehetőség vásárolni).


Menjünk a Paradicsomba!

Időpont: 2017. december 16.(szombat) Kazincbarcika Spar parkoló( aut. áll. melletti) 7.00 óra
Utazás: 15 fős kisbusszal
Útiköltség: 3000 Ft/fő( 15 fő részvétele esetén)
Jelentkezés : Pogány Máriánál a poganymara@gmail.com email címen vagy 70/946-94-74 tel. számon nov. 20-ig vagy a helyek megteltéig.
Útvonal: Dedinky – Biele Vody – Zejmarská roklina – Geravy –– Dedinky
A Szlovák Paradicsom legrövidebb szurdoka. Változatos, könnyű körtúránkon a Szlovák Paradicsom déli részének legszebb részeit járjuk be. A Zejmarská roklina (Zejmár-szakadék) rövid, csodaszép szurdoka kitűnő bevezetés a Szlovák Paradicsom világába. Az elragadóan szép, fenyvesekkel borított hegyek karéjában megbújó Imrikfalvi-víztározótól (Palcmanská Maša) indulunk a szurdokot megmászva az 1000 méteres magasságban elterülő ligetes Geravy fennsíkra,. Kitűnően jelzett széles erdei utakon és jól követhető ösvényeken vezető túraútvonal. A Zejmár-szakadék felfelé egyirányú, a szurdokban sokszor a patak kövein lépdelünk, többször kell létrán megmásznunk sziklafalakat, lánccal biztosított fémtálcákon küzdünk le néhány meredekebb részt. A szurdok meredek, de végig biztosított, bő félóra alatt végig járható. A Palcmanská Maša víztározó partján fekvő Priehrada szálló előtti parkolóból indulunk a piros jelzéseket követve. Széles úton érünk ki Dedinky hétvégi házai közül, majd vegyeserdőben kapaszkodunk fel egy hegyhátra, ahonnan lejőve beérünk Biele Vody település házai közé. A kis faluban meglepően sok iskola, gyermekotthon működik, a nem túl vonzó település betonútján haladva hamarosan egy útjelző táblához érünk, amely mutatja a Zejmár-szakadékba vezető kék jelzésű utat. A szurdok bejáratánál a tanösvény táblája fogad, mely szerint 1963 óta járható a Zejmárska roklina, a Szlovák Paradicsom legrövidebb szurdoka. Itt 793 m magasságban vagyunk, a szurdok felső végéig 200 métert kell emelkednünk. Az út első szakasza meglehetősen barátságos, a nem túl mély völgyben a csordogáló hegyi patak mentén megyünk felfelé, olykor a meder kövein lépdelve, olykor a meder sziklafalába erősített fémtálcákon haladva. 10 perc múlva a szakadék falai egyre magasabbakká válnak, ahogy haladunk feljebb, megjelennek az első 1-2 méteres vízesések, majd egy kétágú vízesésnél szembe találjuk magunkat az első 25 fokos vaslétrával. Innen kezdődnek az izgalmak, hamarosan egy doronglétra majd egy csúszós fapalló következik. Hamarosan megpillantjuk a szurdok legnagyobb vízesését, a Nálepkát, majd egyre feljebb mászunk a sziklafalak közt különböző hidakon, létrákon, de mindenhol lánccal biztosítva. A Zejmár-szakadékban a Szlovák Paradicsomban szokásos összes technikai segédeszközt megismerhetjük, a vaslétrától a doronglétrahídon a sziklafalba vert fémtálcákig. Kitűnő ismerkedő terep a komolyabb szurdokokra való felkészüléshez. A mélységek nem túl észveszejtőek, a kapaszkodó sem túl fárasztó. A szurdok bejáratától laza tempóban bő félóra alatt feljutunk a szakadék tetejére, ahol egy forrásból olthatjuk szomjunkat. Egy szép fenyvesen keresztül 10 perc múlva érünk ki a Geravy gyönyörű, ligetes fennsíkjára (1027 m). A libegő, amely rendkívül rapszodikusan jár Dedinky és Geravy közt, felső épülete mellett haladunk e l balra kanyarodunk, majd a zöld jelzéseket követve visszasétálunk kiindulási pontunkra.
A túra hossza: 6 km Szintkülönbség: 365 m
Pogány Mária

Gyere közénk és nem bánod meg - barcikaturista@gmail.com