Kazincbarcikai Természetbarát Egyesület
Te is jössz velünk?


Üzenőfal


Név:

Üzenet (max. 100 karakter):BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
RegisztrációKedves Érdeklődő Túratársak!

Egyesületünk facebook oldalán túráinkon készült képek között lehet nézelődni.


FIGYELEM! Az idei BARCIKATT ELMARAD!!
TÚRAAJÁNLÓTúra a Gyógyvizek völgyébe fürdőzéssel


Időpont: 2020.február 08
Útvonal: Eger – Egerszalók–Demjén - Egerszalók fürdő
Táv: 16km /370 m
Menetidő: kb. 5-6 óra az időjárásiviszonyok függvényében, túra végén fürdőzés a Egerszalókon a Nosztalgia fürdőben
Találkozó: Eger autóbusz állomás 07.50-kor
Utazás: Indulás: Kazincbarcika autóbusz állomásról 06.15-kor az egri busszal.
Hazautazás: Eger autóbusz állomásról 16.15-kor vagy a 18.50-kor induló kazincbarcikai busszal
Költség: Barlanglakás belépő 600/400 Ft, fürdő belépő 1700 Ft
Túravezető: Kósa László (30-8206221)
Jelentkezés: 2020-02-04-ig a laci.kosa@hotmail.com emailen
A mai túránk alkalmával a három települést - Egerszalók, Demjén, Egerszólát – körbe ölelő „Gyógyvizek Völgyét” látogatjuk meg, amely a Mátra és a Bükk között, a Laskó-patak völgyében található. A turisztikai kistérség kiemelkedő vonzástényezői a gyógyfürdők az éjszakai fürdőzés lehetőségével és a különleges kőformák.
Egerszalók fő nevezetessége a föld mélyéből feltörő hévízforrás, amely közel négyszáz méteres mélységből 68 fokos, több mint 27 000 éves, egyedülálló összetételű gyógyvíz. A víz sókiválása holdbéli tájat varázsolt a felszínre. A gomolygó fehér párával körülvett mészkőtufakúpnak messziről csodájára járnak. Látványosságként említhetők a kisebb túrák keretében felkereshető riolittufába vájt kaptárkövek, barlangok és a helyi védelem alatt álló Egerszalóki Barlanglakások. A Demjéni Termál Völgyben a szálloda és a fürdő komplexuma fölött magasodó dombtetőn emelkednek a titokzatos kaptárkövek. Hegyeskőn a fülkés sziklák száma: 8 db, fülkék száma: 36 db. Demjén északkeleti határában, a Hegyeskő déli oldalába vájt, növényzettel erősen benőtt, monumentális méretű kőhodály áll.
A túravezető a túra útvonalát a résztvevők felkészültségétől függően, és az időjárási körülményekhez igazodva megváltoztathatja. A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt.
Túrák a Villányi hegységben és környékén


2020. május 1-3
Napjainkban - Villány az ország legdélebben fekvő borvidéke - egyre népszerűbb kirándulási célpont a természetet, vidéki nyugalmat és a minőségi borokat kedvelő turisták körében. Bronzkori leletek tanúskodnak arról, hogy már a történelem előtti időkben is lakott terület volt és a szőlőművelés a rómaiakig nyúlik vissza. A Szársomlyó hegy oldalában feltártak egy római kori oltárkövet, melynek felirata 50 hektár szőlőtelepítését említi. A török uralom alatt szlávok és rácok települtek be erre a területre, aki magukkal hozták a kadarka fajtát, és a héjon erjesztéses vörösborkészítés technológiáját. A 17. század végétől újabb rác (szerb) nemzetiségű lakosokat telepítettek be, akik újabb fajtákat hoztak magukkal, mint a portugieser (kékoportó) szőlőfajta. A vidék egyik jellegzetessége a falvak közvetlen közelében húzódó pincesorok.
Jelentkezési határidő: 2020. február 15.
Jelentkezés módja: a laci.kosa@hotmail.com mail címre küldött levélel
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Utazás: kis buszokkal
Utasbiztosítás: személyesen megkötendő
Szállás: Harkányban, 2-4 ágyas panzióban
Ellátás: Önellátás. – A közelben éttermek és üzletek is vannak.
Részvételi díj: 29.000 – Ft, mely tartalmazza a 2 éjszaka szállását és az úti költséget
Részvételi díj nem tartalmazza: A belépők és fakultatív programok árait.
A belépők és a programok várható összege további kb. 10.000 - Ft.
Szükséges felszerelés: Az időjárásnak megfelelő ruházat, kényelmes lábbeli, esőkabát, fényképezőgép.
Találkozó: 05.15 - 05.30 között, Kazincbarcika Spar parkoló.
Indulás: Legkésőbb 05.30 órakor
Felszállási lehetőség: 06.00 órakor Miskolc Búza tér.
Részletes programok
1. nap Siklós
A program Siklósi városnézés (vár, dzsámi, Máiagyűd kegyhely)
B program Túra a Tenkes hegyre Táv: 14 km / 320 m
Siklós és a vár - Máriagyűd kegyhely – Tenkes hegy – Siklós
2. nap Villány vagy Harkány
A program Harkányi séta és fürdőzés
B program Villány körtúra Táv: 18 km / 400 m
Villány – Villánykövesd – Palkonya – Vylyan szőlőbirtok - Villány
3.nap Nagyharsány vagy Pécs
A program Pécs városnézés (székesegyház, Kászim pasa dzsámija, TV torony, állatkert…)
B program Szársomlyó és szoborpark túra Táv: 10 km / 440 m
Nagyharsányi szoborpark - Szársomlyó hegy - Villány
Hazautazás
A túravezető a túrák útvonalát a résztvevők felkészültségétől függően, és az időjárási körülményekhez igazodva megváltoztathatja. A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt.Dolomitok 2020 07.11-15


1.nap: utazás a a Világörökség részét képező olasz Dolomitokba kisebb nagyobb pihenőkkel. Szállásunk elfoglalása. Szállásunk Arabba( 1606m) nevű hegyi falu és a Campolongo hágo között lesz lesz kb 7 km-re a Pordói hágótól. ( Passo Pordói)Residence Campolongo di arabba nevű szálláson . Elhelyezés appartmanos, főzési lehetőséggel . A szállástól 150m-re étterem üzemel. Konditerem , szauna , asztalitenisz … medence is elérhető a szálláson.
2. nap: a mai túránk fő célja a Dolomitok ikonja a hires Drei Zinnen, olaszul Tre Cime di Lavaredo híres sziklatornyainak felkeresése. (menetidő: 6-8 óra, szintkülönbség: 600 m). 3. napSzállásunktól indulunk1606m -Rif. plan Boe. Tovább haladunk a rif . Bec de Roces 2187m . Franz Kostner menedékház 2536m-Lago de Boe tó Alt. Boe –keresztül a Campolongó hágóba a szállásunkra. Túra : 6-7 óra szint 950m
4.nap: ezen a napon egy gyönyörű panoráma útra indulunk. Pordói hágó 2239m – Rif Sass Beccei 2423m .A Bindelweg Viel dal Pan - Rif . Viel dal plan 2432m menedékházig. A gerincen végig láthatjuk elöttünk a Marmolada gleccsert mögöttünk a Sella csoport sziklatömbjeit. Tovább haladva a gerincen érjük el a Rif. L. Gorza 2478m . Innen ereszkedünk le Arabbába. Érintve a St. Geologiai út egy szakaszát. Szint fel : 400m Le: 800m
Alternativ program lehet a Piz Boé meghóditása is. Átlagos erőnléttel teljesithető a túra ami neheziti az a meredek törmelékes szakaszok és a láncok.Passo Pordoi (2239 m) – Forcela Pordoi (2829 m) – Piz Boé (3152 m)
Szintkülönbség fel/le: 913 m / 913 mMenetidő fel és le: 8-9 óra
(lanovkával, vagy, ahogy az olasz mondja, funivia) fel lehet jutni a Sas Pordoi 2950 m magas csúcsára, ahol a kábelkocsi végállomása van és innét már a leglustább turista is könnyen megjárja a Piz Boéra (3152 m) vezető utat.

5.nap: hazaútban ha az időjárás engedi szeretném megmutatni nektek a Dolomitok legszebb tavát a Pragser wildsee vagy olaszul Lago di Braies vagy ahogy mi hivjuk Braies tavat. Itt játszódik az Alpesi Őrjárat cimű film , hátettől különlegesebb helyszint nem is választhattak volna..Kb .1 órás turácskát tennénk itt a tó körül vagy esetleg egy közeli kis menedékházhoz.
És könnyes szemekkel elbúcsúzunk a Dolomitoktól indulunk haza.
Fontos információk


MTSZ érvényesítő matrica

A Magyar Természetjáró Szövetségnek természetes személy nem lehet a tagja, ezért úgynevezett tagszervezeti kártyát továbbra sem készítünk az egyesületek tagjai számára.

A tagszervezet által leadott létszám alapján az idei évben is adunk ki érvényesítő matricát, amely a tavalyihoz hasonlóan már nem sorszámozott. Az egyesületi tagok ezzel tudják igazolni, hogy szervezetük az MTSZ tagja.

Az MTSZ igazoló matricát a saját egyesületi igazolványra lehet felragasztani. Amennyiben az egyesület nem rendelkezik saját igazolvánnyal, akkor díjmentesen tudunk biztosítani egy papír alapú természetjáró igazolványt.

Ahhoz, hogy egy tagszervezetünk tagja:
· a természetjáró minősítést szabályosan végezhesse,

· MTSZ kitüntetésre jelölhessék, abban részesülhessen,

· vagy MTSZ képesítést (túravezetői, útjelző-vezetői) szerezhessen,
rendelkeznie kell MTSZ érvényesítő matricával.

A 2019-es évtől a tagszervezetnek kell igazolnia az egyes minősítési fokozatok elbírálásánál, illetve a kitüntetési javaslat felterjesztésénél, hogy az érintett személy az adott időszakban rendelkezett-e érvényes MTSZ tagságot igazoló matricával vagy a korábban kiadott „tagsági” kártyával, azaz egyesülete által kapcsolódott a Szövetséghez.

Tájékoztatásul közöljük, hogy az MTSZ érvényesítő matricához nem kérjük a tagszervezet tagjainak a személyes adatait

TEKA

A Természetjáró Kedvezménykártyát (TEKA) a turistashopban lehet megvásárolni. Teljes ára bruttó 4900 Ft, azonban az érvényes MTSZ tagsággal rendelkező tagegyesületek tagjai kedvezményesen 1500 forintért juthatnak hozzá. Újdonság, hogy a kártya érvényességi ideje a vásárló által választott hónaptól kezdődően 13 hónapig tart.

A kedvezményes TEKA vásárlására két lehetőséget biztosítunk attól függően, hogy ennek az árát:

· az egyesületi tag maga fizeti ki a saját számlaszámáról, vagy a tagszervezet rendezi.

TEKA igénylése egyesületi tag esetén

Természetjáró Kedvezménykártyát mindenkinek saját magának kell megrendelnie a turistashopban, ezért a vezetőknek kiadott egyedi kuponkódot át kell adni az egyesületi tagoknak.

TEKA igénylése tagszervezeti rendelés esetén

Amennyiben a TEKA árát a tagszervezet rendezi, abban az esetben lehetőséget biztosítunk csoportos megrendelésre is. Ilyen esetben kérjük, a vásárlási igényt jelezzék felénk a kartya@termeszetjaro.hu e-mail címen. Kizárólag egyeztetés után kérjük az összeg utalását és a nyilatkozatok postázását. Az elkészült kártyákat postai úton küldjük, de lehetőség van a személyes átvételre is az irodánkban.


Gyere közénk és nem bánod meg - barcikaturista@gmail.com