Kazincbarcikai Természetbarát Egyesület
Te is jössz velünk?BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
RegisztrációKedves Érdeklődő Túratársak!

Egyesületünk facebook oldalán túráinkon készült képek között lehet nézelődni.

TÚRAAJÁNLÓSZOMSZÉDOLÁS VARBÓRÓL- TARDONÁRA, GYALOG !


Útvonal: Varbó városháza - Varbói-tó - Nádas-vgy. – Lippa forrás) – Taksa-lápa - Harica-patak - Bangó - Tardona-focipálya - Bükkalja csárda.
Táv. 13 km, szint 220 m.
Találkozás : Sajószentpéteren a Parasznyai elágazásnál: 9.25 órakor.
(Kbarcika aáll.-ról 9.00 órakor induló Miskolci busz – 9.19. órakor Spéteren a Parasznyai elágazásnál van, ahol át kell szállni a 9.32-órakor induló Varbói buszra, ott várlak benneteket.)
Varbó végállomásánál, az emlékműnél szállunk le a buszról. A hídon balra átkelve a Rákóczi úton vezető Bükki-Kék jelzés mentén jutunk el a festői szépségű Varbói-tóhoz.
A tó, a falu DNY-i határában, a Nádas-völgyben található, mely mesterséges víztározó a horgászok , kirándulók és túrázók kedvenc helye. Itt nemcsak szállásra talál a megfáradt vándor, de étellel és itallal is szolgálnak a Büfébe tévedőknek.
A Büfé előtt a Bükki kék jelzés jobbra elhagy minket és továbbhalad Tardona irányába, a Harica patakot elérve, majd egy balkanyarral annak vízkeletéig ,( Örvénykő alatti 3 forrása) a Farkasgödörön túl, tovább Szentlélekig. (De ez egy másik túralehetőség.) Mi viszont, most nem arra megyünk, hanem a Nádas-völgy bitumenes útján gyalogolunk tovább a Taksa-lápa elágazásáig. Itt jobbra elhagyjuk a bitumenes utat és kissé emelkedve baktatunk felfelé az árnyas, kavicsos úton , mely egyben kijelölt kerékpáros út is.
Hamarosan felérünk egy kiépített pihenőhelyhez a Lippa- forráshoz. Ha felfrissítettük magunkat hűs vizével, továbbhaladunk a Taksa- lápán a volt Taksalápa vasútállomást érintve. Innen utunk lefelé kanyarog , továbbra is az árnyat adó fák között. Ha szerencsénk van, akár gombát is találhatunk.
A Harica patakot elérve és átkelve rajta, továbbra is erdőben haladunk, kis emelkedővel, és kisebb-nagyobb kanyarokkal, a virágos bokrok mentén . Kb. 3 km gyaloglás után elérjük a tardonai focipályát, ill a buszmegállót. Ha nem nagyon sietünk haza, mehetünk tovább a másik buszmegállóig, a Bükkalja-csárdáig, ahol a fáradt vándor frissítőre és egy kis pihenésre találhat.
Szeretettel várok minden érdeklődőt, gyerekeknek is ideális, nem nehéz túra. A kellemes, szép idő megrendelve, eső kizárva, de azért mindenki hozzon magával esőköpenyt vagy esernyőt! Biztos, ami biztos alapon, mert innen még nem látható, milyen idő lesz!
Hazainduló buszok : Tardonáról- Kazincbarcikára, érkezésünktől függően : 14.05,15.15, 16.30, 17.30 órakor.
2024.04.12. túravezető: Budáné Sylvi (tel. este 6 után 48/ 886412)Túra Bódvarákóra


Indulás:04.14-én vasárnap 08.00-kor a miskolci bussza, sajószentpéteri átszállással a bódvarákói elágazásig.
Útvonal: a bódvaparti réteken át megyünk a Rákóczi-bg-hoz, onnan szerpentinen fel az Esztramosra. Onnan szépen lesétálunk Bódvarákóra. Rácsatlakozunk az OKT jelzésére, azon haladunk Bódvaszilasra.
Hazaindulás: 15.35-kor, edelényi átszállással hazaérkezés 17.15-kor
Mindenkinek ajánlható könnyű túra, táv: 11 km, szintemelkedés: 200 m
Túravezető: Vannay IlonaTúra a Leány-kőre 2024.05.04.


Utazás:2x 9 fős mikrobusszal
Részvételi díj:9000 -Ft/fő
Jelentkezés: a férőhelyek megteléséig, Hegedűs Zsuzsánál
Találkozó: 7:00 Kazincbarcika, Spar vagy Miskolc ÖMW kút 6:30

Túraprogram: Útvonal: Jólész – Leány-kő – Szoros-kő

Jólészről indulva egyenletes emelkedővel érünk a Lukács-bükki elágazáshoz. Ekkorra a szintemelkedés legjavát megtettük. Aki szeretné kipihenni az eddigi fáradalmakat itt megteheti, de inkább egy kis kitérőt ajánlok a Kis-kőre, és a Berzétei-kőre. Leírhatatlan az elénk táruló panoráma. Alattunk a Sajó-völgy, szemben egy régebbi túránk csodálatos terepe, a Pelsőci-fennsík. Kis falvak, tavak a mélyben. Amikor Rozsnyó felé utazunk, mindig vágyakozva nézzük sokan a magasban fehérlő szép sziklákat. Most végre van lehetőség arra, hogy ezekről tekintsünk le.
Visszatérve az elágazáshoz, hamarosan már a Leány-kőről tekinthetünk szerte-szét. Mélyen lenn a Rozsnyói medence, melynek ékköve Krasznahorka vára. Tovább jellegzetes karszt-úton haladunk, réteken, erdőkön, majd egy sziklasor kínálta csodákban gyönyörködünk. Innen a tágas Torna-völgy tárul elénk, szemben már hazai hegyünk, az Alsó-hegy hosszú vonulata látszik. Ezután már lassan túránk végéhez érünk Szoros-kőnél, ahol egy vendéglő és a buszunk vár majd minket.

A táv 15 km + 3,5 km, szintemelkedés 420 m.2024. 05.12. vasárnap Szlovákia, Király-hegy


Útvonal: Telgárt - Király-hegy - Andrajcova-menedékház –Pohorela

A túra tecnikai nehézséget nem tartalmaz, viszont a szintemelkedés miatt nem tartozik a könnyű túrák közé. A Király-hegy (ritkán Király-kopasz, szlovákul Kráľova hoľa) az Alacsony-Tátra legkeletibb jelentős kiemelkedése. Neve a monda szerint Mátyás királytól származik, akinek vadászterülete volt itt. A hegy hatalmas tömegű, környezetéből igen markánsan emelkedik ki, már távolról észrevehető nagy tömege és viszonylagos szabályossága miatt. Tengerszint feletti magassága 1946 méter, ezzel a 4. legmagasabb hegycsúcs az Alacsony-Tátrában. A csúcs maga igen lapos, teteje kopár. A hegy éghajlata magashegységi. Az igen nagy magasság, a magasabb részek kopársága miatt különösen erős a szél, csapadékos és hideg az évi középhőmérséklet.
Túra első szakaszán legfőképpen felfelé fogunk haladni, eleinte lankás szakaszon, majd a falut magunk mögött hagyva meredekebb részen. Folyamatosan felfelé sétálunk először sűrű fenyőerdő, majd egy idő után az ezt felváltó törpefenyők között. Érintjük a Király-sziklát, majd két kis nyereg elhagyása után elérjük túránk utolsó meredek emelkedőjét, majd a déli órákban felérünk az 1946 m magas Király-hegyre. Itt az utunk kb. egy harmadánál tartunk és a felfelé menő megpróbáltatás itt véget ér.
Innen már a csodaszép panoráma kárpótol minket a fáradságos felfelé gyaloglásért, Tiszta időben a Magas-Tátrát páratlan szépségében látszik, hiszen igen közel leszünk hozzá. De nem csak a Magas-Tátra csúcsait láthatjuk ilyen szépen, hanem a környék összes hegyét, hegységét.

Miután a hozott ebédünket elfogyasztjuk, és kigyönyörködjük magunkat a tájban, túránkat tovább folytatjuk. Innen már csak vízszintes és enyhén lejtős részek váltakoznak, ahol még jó pár, valamivel alacsonyabb hegycsúcsot érintünk (A Stredna-hegy csúcsát: 1876 m, az Orlova-hegyet: 1840 m, és az 1790 m magas Bartkova-csúcsot). Utolsó panorámaképek elkészítése után a gerincet magunk mögött hagyva elérjük a fenyőerdőt és egy apró menedékháznál friss forrásvizet kóstolhatunk. Innen már csak lefelé megyünk, néhol meredekebb részen Pohorela településre (Koháryháza), ahol mikrobuszunkba szállva útnak indulunk hazafelé.
Táv: 21,3 km / 1270 m, tiszta menetidő 8:10 óra
Kisbuszos túra miskolci és kazincbarcikai beszállással. Létszám 8 fő. Tervezett indulás Miskolcról 5:30-kor a Búza téri Shell kúttól. Az útiköltség max. 6000 Ft/fő tele busz esetén. A túrán való részvétel csak az útiköltség befizetésével biztosított. A befizetésről a túrára jelentkezők a jelentkezési határidőt követően értesítést kapnak. Útiköltség díjat vissza nem adunk! Amennyiben valaki az útiköltség befizetését követően a túrán nem tud részt venni, helyettesítésről gondoskodjon!
Jelentkezési határidő: 2024. 04.15. Jelentkezés írásban: mrallok@gmail.com


Gyere közénk és nem bánod meg - barcikaturista@gmail.com