Kazincbarcikai Természetbarát Egyesület
Mi elmegyünk, és ott leszünk. Indulunk! Jössz velünk?BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció


Túraajánló

Krókusz-Túra a Chocholowska menedékházhoz vagy a Szlovák Paradicsomban

Kedves Túratársak!

Próbáltam egy pár képpel illusztrálni hogy milyen is lehet amikor sikerül eltalálnunk azt az időpontot amikor ezek a gyönyörűségek éppen pompáznak és milyen akkor amikor hirtelen téliesre fordul az idő .
Az elmúlt évek tapasztalati alapján választottuk az időpontot a többit a természet dönti majd el hogy erre a napra milyen időt ád majd nekünk és hogy hová érdemesebb mennünk.

2 tervezett úticélunk van :
1 . Az egyik a Lengyel – Tátra Chocholwska völgye ami ebben az időben mint egy zarándokhely szokott üzemelni nagyon nagy a látogatottsága ebben az időszakban.
Zakopane városától nyugatra esik ez a festőien szép völgy, mely jól kiépített, könnyen járható a völgy végében található menedékházig, s amely télen és nyáron is jó kiindulópontja lehet a Nyugati-Tátrában tervezett túráitoknak!

Kiindulópont:Siwa-Polana (Szürke-rét)
Végpont: Schronisko na Polanie Chochołowskiej (Chochołowi menedékház).
Távolság:15km oda-vissza
Szintkülönbség: kb 230 m.
Felelé:2óra
Visszafelé ugyanez az út: kb. 1 óra 45 perc.
Útvonal: Siwa Polana (Szürke-rét) - (jelzés nélküli aszfaltúton a zöld jelzés eléréséig, majd a zöld jelzésen tovább) - A fekete jelzés elágazása, egyben a Ścieżka nad Reglami (Felső erdei út) kiindulópontja - (zöld jelzésen, jól kiépített úton) - A Dolina Starorobociańska (Ótárna-völgy) kiindulópontja, a fekete és sárga jelzések elágazása - (zöld jelzésen, jól kiépített úton) - Polana Chochołowska (Chochołowi-rét), majd a rét felső végében a Schronisko na Polanie Chochołowskiej (Chochołowi menedékház).

Utiköltség : 5500Ft
A nemzeti parki belépő : 5 zlotyi
Valamint ha valaki a menedékházban szeretne fogyasztani az hozzon magával zlotyit.

2. uticálunkat a Szlovák Paradicsomba tervezzük.
Dedinky viztározó- Biely Vody- Geravy fensik- Dedinky

A túra táv : 13 km
Szinkülömbség: 350m
Ez a terület egy általunk jól ismert turistaut. A fennsikra a Zejmar létrás szurdokon keresztül is fel lehet jutni de ha virágokot akarunk csodálni akkor Velka Polana – réten keresztül fogjuk a Geravy menedékházat elérni a fensikon.

Utiköltség : 3000 Ft

Téli túra a Zöldtavi menedékházhoz


Időpont: 2018. Március 3 szombat

Utazás: 20 fős mikrobusszal

Az utazáson és a túrán részt vehetnek túratársaink, akik érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal rendelkeznek.

Részvételi díj: 5000 FT
Jelentkezés: a férőhelyek megteléséig, de legkésőbb Februar 10-ig. Hegedűs Zsuzsánál+36-30-3837592,


Találkozó: 06:00: Kazincbarcika, Spar (vagy 05:30: Miskolc, Búza téri görögkat. templom mögötti parkoló)

Túraprogram:
Turánk a Fehér viz autóbusz megállóhelytől indul (Biela Voda 925m) – Zálya forrás – Zöldtavi völgy- Zöldtavi menedékház ( 1545m).

Sárgajelzésen haladunk a Zöld –tóhoz a Magas tátra egyik legkülönlegesebb völgykatlanjához. Ahogy közeledünk a Zöld-tóhoz , úgy bontakoznak ki a tavat körülölelő csúcsok .Először a Tátra legkeletibb csúcsa a Fehértavi –csúcs(2230m) tűnik fel, mellette áll a Zerge csúcs(2111m). Szemben a fenyőfák csúcsai között megpillantjuk a Fecske –tornyot (2621m)és a Téry csúcsot(2621m).Ahogy lépésről-lépésre haladunk előre, úgy látunk egyre többet a nagyszerű völgykatlanból. Lenyűgöző kép ami elénk tárul. A menedékház is felbukkan a törpefenyők bokrai fölött., de a házig kanyargós úton még egy hosszabb szakasz megtétele vár ránk. A Zöld-tó vizét levezető Zöld –patak hidjánál indul a Nagy Morgáson át a Kőpataki-tóhoz vezető út,míg a hidon túl felfelé megtett pár lépés után a Zöldtavi –menedékház előtt állunk. A menedékházban étterem üzemel ,igény szerint lehet fogyasztani.

A túra nehézsége: minden nehézség nélkül, de a távolság miatt kitartást igénylő túra.

Menetidő: 6 óra, szintkülönbség 620 m.

Szükséges felszerelés: vízálló téli (!) bakancs, túrabot (hótányérral), vízhatlan (hóálló) ruházat, meleg aláöltözék, kamásli, kesztyű, sapka, napszemüveg, fényvédőkrém, fejlámpa és a csuszásgátló cipőre szintén ajánlott.

Váltásruhát (utazóruhát) hozhattok, de azt a parkolóban lent hagyjuk, így azt hozhatjátok külön csomagként is.

Zsuzsa Hegedus
TúravezetőGyere közénk és nem bánod meg - barcikaturista@gmail.com