Kazincbarcikai Természetbarát Egyesület
Mi elmegyünk, és ott leszünk. Indulunk! Jössz velünk?


Üzenőfal


Név:

Üzenet (max. 100 karakter):BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
RegisztrációIdőpontváltozások

Figyelem!


Változások:

A Rákóczi nyomában TT-re (09.02) Pokó József nem vezet túrát.Túraajánló

2017 10.07-08 Túrák a Murányi fennsíkon


Ezen a hétvégén egy különleges túrára hívlak benneteket. Különleges tájképi szempontból, de különleges azért, mert érdekes magyar vonatkozásai is vannak. Túránk során megyünk kis szurdokban, gyönyörű kilátású sziklákon, érdekes várban, majd egy olyan várban, ahol nem a vár az érdekes, hanem a kaland, amit kínál.
A Murányi fennsík az Alacsony Tátra déli szomszédja, ettől a Garam folyó választja el. A legmagasabb pont a Fabová hoµa (1439 m), a legmélyebben fekvő pedig a Muránska patak völgye (400 m a tengerszint felett). A karsztos terület a Červená skala és a Tiszolcon túli nyugati nyúlvány között 25 km hosszan húzódik. A területen több mint 150 jelentősebb, nem látogatható barlangot, több mint 50 víznyelőt és vízkeletet tartanak nyilván, valamint rengeteg felszíni karsztképződményt, mint amilyenek a sziklahasadékok, töbrök, furatok, szurdokok, sziklatűk, kőszirtek és hasonlók. A legnagyobb kiterjedésű barlangrendszer a Bobačka (2221 m hosszú forrásbarlang, szivornyákkal, föld alatti tavacskákkal és cseppkövekkel).

Első napunkon először a Tiszolci várba megyünk. A Várhegy tövében már a bronzkorban erődített település volt, a város feletti 893 m magas Várhegyen (Hradová) pedig földvár állt. Itt állnak ma is Tiszolc egykori várának csekély romjai. A várat valószínűleg a 13. század második felében építették a korábbi földvár helyén.
A 17. század végi kuruc harcokban a Murány ellen vonuló császáriak bevették és végképp lerombolták, azóta pusztul.Ez e vár egyik része, de következik a Tiszolci vár sziklás gerince, melynek végigjárása igazi kaland a földhöz szokott turistának. Van benne kis mászás a sziklákon, lélegzetelállító panoráma.
Táv: 9 km, szintemelkedés: 500 m

Ezután szállásunkra megyünk, amely Zbojskán lesz előreláthatólag. Ez egy kis síközpont 750 m magasan a fennsík lábánál.

Délutáni programban egy érdekes kis szurdokban túrázunk, de előbb egy épített szép kilátóhely kiállítását nézzük meg. A szurdokba menet elhaladunk a Tiszolc-Brezno vasútvonal hatalmas viaduktja alatt, mely rendkívül impozáns látvány. Ezután térünk be a kis Certova szurdokba, amely majd ügyességünket teszi próbára. Végigjárni csak alacsony vízállás mellett tudjuk.
Táv: 4 km, szintemelkedés 150 m

Második napunkon Murány Hutáról indulunk fel a fennsíkra. Itt a cél a Poludnica csodás sziklás kilátóhelye. Útközben akinek kedve van, azzal keresünk kilátóhelye-ket még a Siance hegyvonulatán. A Poludnica után visszafordulunk, és a Murányi várba megyünk, ahol jelenleg munkálatok folynak, de szabadon látogatható. A hatalmas területen elhelyezkedő sasfészek bővelkedik kilátóhelyekben, érdekes magyar vonatkozásait pedig megismerjük a túra során.
A táv 17 km, szintemelkedés 600 m
A túrák átlagos erőnléttel mindenki számára teljesíthetők.

Indulás : 5:30 Miskolc 6:00 Kazincbarcika
Az utazás költsége:Miskolcról 5500Ft, K. Barcikáról 5000 Ft. (20 fő résztvevővel számolva)
A szállás ára 1 éjszakára 20 E.
Jelentkezési határidő: aug.31.

A túravezető Hegedűs Zsuzsa2017.aug.20. vasárnapi túra


2017.aug.20. vasárnapi túra

Túránk Garadnáról indul, majd a Sebes-víz folyása mentén kissé meredeken haladunk felfelé a Jávorkúti útra. Ezzel a szintemelkedést már szinte le is tudtuk, nyugodtan sétálhatunk a Sebes-víz panzióhoz, aminek szépen parkosított környezetében tartjuk első pihenőnket.
Fabedőlésektől nem mentes úton haladunk, de ezek jől kerülhetők az út jól járható.
Majd következik egy szép kis sziklás gerinc több kilátóhellyel, továbbmenve az István-lápa kis rétjén gyönyörködhetünk a tágas panorámában.
A Savós-völgyön ereszkedünk le a Hámori tóhoz, ahol túránk véget ér.
A túra útvonala az időjárás függvényében változhat.
Táv: 15 km, szintemelkedés: 400 m

Indulás:07.30-kor a miskolci busszal.
A túravezető: Vannay IlonaTúrák a Nyugati Tátrában

Időpont: Szeptember 08-10.

Indulás: 2017. szept. 08.-án Kazincbarcikáról 04:30-kor a Spar-tól,
ill. megfelelő létszám esetén Miskolcról 04:00 órakor a Búza tértől

Részvételi költség végleges létszám hiányában még nem kalkulálható! kb.: A szállások 5000 Ft/fő/éj alatt már találhatók, útiköltség létszám és busz függő, kb. 8000 Ft/fő, de végleges részvételi költséget a résztvevői létszám és a szálláshely foglalást követően tudom megadni!
A részvételi költség nem tartalmazza: felvonó díját (kb. 7 €), étkezést, valamint a Skanzen belépőt.
Jelentkezési határidő: 2017. augusztus 05-én a korábbi kiírás szerint lejár! A jelentkezés a túravezetőnek történő 8.000.- Ft előleg befizetésével realizálódik! Lemondás esetén visszatérítés nincs! Tel: 06-20/418 5142, e-mail: mrallok@gmail.com
A könnyebb, gyorsabb kapcsolattartás érdekében a jelentkezők elérhetőségüket (e-mail, telefon) közöljék.

Túraterv:
1. nap: Érkezés a délelőtti órákban Biela skala-ra, ahol a buszból kiszállva elkezdjük első túránkat. (Itt nincs lehetőség választani.) A Sivy csúcsára felérve szinte meg is tesszük a túra szintkülönbségét. Innen a gerincen kissé lefelé haladva érünk Palenica csúcshoz, majd tovább ereszkedünk Zuberecre, ahol a szállásunk lesz.
Táv: 14 km szk.: 950 m, menetidő: 6 óra
A szállás elfoglalása után, amennyiben marad idő és kedv, meglátogatjuk a Zuberec határában lévő Skanzent. (belépő felnőttnek 2 €)

2. nap: Az első lanovka 8:00-lás indulását megcélozva Pod Spálenou-ból felmegyünk Salatinska-ig. Innen egy rövid emelkedő részt követően a gerincen haladunk tovább egészen a Banikovski nyeregig végig kilátással. Itt a rövidebb túrát választók elkezdik a leereszkedést Pod Predným zeleným –
Adamcuµa- ©indµovec, rázc.- Pod Spálenou útvonalon.
Táv: 15,9 km, menetidő: 7.00, szint fel: 1080 m, szint le: 1540 m
A hosszú túrát választókkal felmegyünk a Banikovra és kitett láncos részen folytatjuk utunkat a Smutné nyeregig. Ezen a szakaszon szükséges a szédülésmentesség és a lépésbiztonság! Innen kezdjük meg az ereszkedést a kék jelzésen a Rohácsi tavak felé. Az idő és a csapat erőnléte függvényében a zöld jelzés elérésekor dönthetünk, hogy tovább haladunk a «atliakova menedékház irányában lefelé a kiindulási pontunkhoz, vagy egy kis emelkedőt beiktatva a Rohácsi tavakat is megtekintve térünk vissza a kiinduló pontra.
Táv: 18 km, menetidő: 9:35, szint: fel:1378 m, le: 1803 m

3. nap: Kora reggeli indulással busszal megyünk a túránk kiindulási pontjához. A rövidtúrások útvonala ®iarska dol. – Holy vrch - ®iarska dol. Táv: 10 km szk.: 927 m, menetidő: 5:00. Itt buszra szállnak és eljönnek a hosszú túrások érkezési pontjához. A hosszú túrásokkal felmegyünk Baranecre és Račkova völgy végén találkozunk a csoport többi tagjával.
Táv:11 km, menetidő: 6:35, szk.fel:1357 m, le1367 m

Szükséges felszerelés: strapabíró, bejáratott túrabakancs, réteges túraöltözet, esőálló ruházat, érzékeny térdűeknek túrabot, napszemüveg, fényvédőkrém, napi hátizsák.
A szálláson valószínű nem, de Zuberecben van lehetőség étkezésre vendéglátó helyen.

Figyelem! A túravezető a túra útvonalát, időbeosztását az időjárás és a csoport teljesítményének függvényében bármikor módosíthatja!!!
A túravezető: Kollár Magdolna

Támogassa egyesületünket adója 1%-ával!

Idén is várjuk az SZJA 1%-os felajánlásokat!

Kedves túratársaink, támogatóink!

Lassan közeleg az adóbevallás határideje.

Támogassák idén is egyesületünk munkáját az adójuk 1%-ával!

Adószámunk: 18411278-1-05

Rendelkező nyilatkozat letöltése

Előre is köszönjük!


Szólj hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:


8 hozzászólás

Kispél Katalin [ 2017-05-22 21:10 ]


Tisztelettel

Ha lehetséges, akkor kérk szépen hirlevelet.
köszönettel
Kispál KatalinDr Papp Lászlóné Éva [ 2013-08-03 09:12 ]

Kedves Hegedűs Zsuzsa !
A fenti e-mail címre küldjetek kezdő túrázóknak is vállalható túra lehetőségeket.Köszönöm
D.Ferenc [ 2012-02-15 16:09 ]

Ákos!
Amatőr alatt gondolom a kezdő vagy ritkán túrázót érted. Nos, ebben az esetben a 15 km-es vagy kicsit bátrabbaknak a 25 km-es útvonalat javaslom. Bármilyen háziállattal résztvehetsz a túrán. Minden távon sok látnivaló van és most a hó csak szebbé teszi.S. Ákos [ 2012-02-12 20:57 ]

Üdv.! Érdeklődni szeretném a hétvégén megrendezendő Barcika 60/50/stb túrával kapcsolatban. Mégpedig hogy amatőr túrázóknak melyik távot javasolnátok, továbbá melyik az a táv ami sok látnivalót tartogat? Kutyával is részt lehet venni a túrán? Köszi előre is! ÁkosBajzát László [ 2011-02-12 11:35 ]

Kedves Túratársak!
Ezúton tájékoztatom a kedves termé-szetjáró ismerőseimet, hogy a mobil számom megváltozott.
Az új számom: 06/70/945 6118

Baráti üdvözlettel: Bajzát LászlóCzégény Erzsébet személyi edző [ 2010-02-05 12:00 ]

Gyönyörű a Barcika 65Szilágyi László [ 2010-02-02 15:07 ]

Az Anyukának gratulálunk a nagy fiához.
Közénk való Petya.Kivánok Petyánok és Anyukájának sok boldogságot és sok-sok
örömöt ezen a földön.czimerné judit [ 2010-01-11 12:40 ]Kedves István !

Boldog uj évet kivánunk a szakosztály
minden tagjának.
Az országos találkozóra várjuk a kiírást.

Üdvözlettel: czimerné jutka túravez.
szegedi vörös meteor természetjáró szakosztály

Gyere közénk és nem bánod meg - barcikaturista@gmail.com