Kazincbarcikai Természetbarát Egyesület
Mi elmegyünk, és ott leszünk. Indulunk! Jössz velünk?


Üzenőfal


Név:

Üzenet (max. 100 karakter):BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
RegisztrációIdőpontváltozás

A szept. 10-11. Magas Tátra túrahétvége új időpontja: szept. 3-4.
Jelentkezési határidő: július 20.

A 10.02.Betléri kastély-dobsinai jégbarlang túra új időpontja: 09.10.
Jelentkezési határidő: 08.05

10.01. Túra a Nagy Egedre új időpontja: 11.08.

10.09. Vasárnapi túra új időpontja:10.02.

2016.10.8-9. Túrák Szlovákiában
Jelentkezési határidő: 09.15.


2016.08.28.Mályinkáról Tardonára vasárnapi túra

Indulás a túrára 07.40-kor a mályinkai busszal.
A szép kis Csondró-völgyön haladunk felfelé egészen a Látó-kőig. Szentléleken kis pihenő, de akik vállalkoznak egy kis kitérőre azokkal felkeresünk egy csodás kilátást a Heteméri réten. Majd a Köpűs-forrás következik, ahol padok,asztalok várnak. Itt is van lehetőség kis kitérőt tenni, kisétálunk a Köpűs-kőre, mely a Bükk egyik legcsodálatosabb kilátóhelye. Ezután az eredeti kiírástól eltérően Tardonára megyünk.Így a költségek egy ezresből megúszhatók, az eredeti 2500 Ft-al szemben. Az utazás is rövidebb, a túra viszont pár km-rel hosszabb.
A táv kitérőkkel együtt 16 km, szk.: 500 m
Az idő remeknek ígérkezik, a túra mindenkinek ajánlható, hát gyertek!!

Tardonáról hazautazás: 15.10-kor, és 17.30-kor
A túravezető: Pogány MáriaTúrák Szlovákiában

2016.10.08-09.

Ez a túra benne volt a programunkban, de különböző okoknál fogva elmaradt. Most remélhetőleg sikerül megvalósítani, melyre szeretettel vár minden érdeklődőt a túravezető. Mindenkit vár, hiszen ezek a túrák átlagos erőnléttel mindenki számára teljesíthetők.
Első napi túránk kiindulópontja, ahol a szállásunk is lesz, Rajecké Teplice (Rajecfürdő).
Ez egy kisváros Zsolnához közel, 423 m magasan fekvő, mészkőszirtek közé ágyazott, gyógyfürdő-üdülőhely. Fürdőjét érdemes belülről is megnézni egy kis esti séta keretében. Közelében kis tó szép parkban éttermekkel.
Utunk első állomása egy kis várlátogatás. Lietava (Zsolnalitva) várromját nézzük meg. Zsolnától (®ilina) délre, nem messze Rajecfürdőtől (Rajecké Teplice), a Stráľovské vrchy hegyvonulat keleti peremén emelkednek Zsolnalitva várának romjai (Zrúcaniny hradu Lietava). Szlovákia legterjedelmesebb és legtöbbet látogatott várromjai közé tartozik.

Ez a hatalmas középkori erődítmény Szlovákia északnyugati részének történelmében fontos szerepet játszott. A várat a középkorban bevehetetlennek tartották és uraságának hatalma alá tartozott a Rajecká kotlina széles környéke.
A vár a 14. század elején épült és első ismert birtokosa Trencséni Csák Máté volt. Később több nemesi család birtoka volt. A Thurzó család kihaltával a 17. századtól kezdve pusztulásnak indult és fokozatosan romhalmazzá vált. A várcsúcs meglátogatása lenyűgöző kilátást kínál a széles környékre. Kápolnájában nyugszik Kinizsi Pál özvegye Magyar Benigna.
Táv: 4 km /szk.: 250 m

Következik egy kis túra Rajecfürdő mészkőszklái között. Első kilátópont a Grún csúcsán lesz. Akik voltak velünk a Szúlyói sziklákon, örömmel fedezik fel, hogy nicsak:ott már jártunk. Majd megpillantjuk a Hricsói vár romjait is. Következik a Skalka szép kilátása, majd sziklák között Rajecfürdő felé fordulunk. Szebbnél szebb kilátások sorozata vár ránk. Ismét ismerőst fedezhetünk fel a távolban: a K’lak csúcsát. Gyönyörű ez a táj, igazi panoráma út, melyben részünk van. Szemünkkel végigkövethetjük a Nagy Fátra hegyvonulatát.
Táv: 9 km / 420 m + 4 km / 250 m

A második napon Stankoványba utazunk. Ez a kis helység a Nagy Fátra lábánál Rózsahegytől északra helyezkedik el, a Vág folyó partján. Ismét egy csodaszép túra vár ránk. Már messziről látjuk a sziklás hegycsúcsokat, melyekről gyönyörködhetünk az alattunk lévő tájban. Túránk gerinctúra, sorban járunk a Síp, Zadni Síp, Podsip kilátóhelyeken, átbújunk sziklaszoroson, sziklára is mászhatunk. Egy biztos: unatkozni nem fogunk. Alattunk a kanyargó Vág, szemben a Nagy Fátra csodás hegyei, és ismét egy régebbi szépséges túra képei. Feltűnik a Nagy Kócs csúcsa is. A túra rövidsége megengedi, hogy nyugodtan nézelődjünk, amit lehet felfedezzünk. A Podsip kis rétjén meglepetésül láthatjuk a Rozsuteket is. A Podsip után ahogy feljöttünk, kissé meredeken ereszkedünk, kis sétával visszatérünk a buszunkhoz Stakovanyba.
Táv: 13 km / 830 m
Költségek : szállás kb.16 E, utazás létszámtól függően kb. 7500 ft.
Jelentkezni lehet Hegedűs Zsuzsánál és Pogány Máriánál szept. 15.-igTámogassa egyesületünket adója 1%-ával!

Idén is várjuk az SZJA 1%-os felajánlásokat!

Kedves túratársaink, támogatóink!

Lassan közeleg az adóbevallás határideje.

Támogassák idén is egyesületünk munkáját az adójuk 1%-ával!

Adószámunk: 18411278-1-05

Rendelkező nyilatkozat letöltése

Előre is köszönjük!


Szólj hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:


7 hozzászólás

Dr Papp Lászlóné Éva [ 2013-08-03 09:12 ]

Kedves Hegedűs Zsuzsa !
A fenti e-mail címre küldjetek kezdő túrázóknak is vállalható túra lehetőségeket.Köszönöm
D.Ferenc [ 2012-02-15 16:09 ]

Ákos!
Amatőr alatt gondolom a kezdő vagy ritkán túrázót érted. Nos, ebben az esetben a 15 km-es vagy kicsit bátrabbaknak a 25 km-es útvonalat javaslom. Bármilyen háziállattal résztvehetsz a túrán. Minden távon sok látnivaló van és most a hó csak szebbé teszi.S. Ákos [ 2012-02-12 20:57 ]

Üdv.! Érdeklődni szeretném a hétvégén megrendezendő Barcika 60/50/stb túrával kapcsolatban. Mégpedig hogy amatőr túrázóknak melyik távot javasolnátok, továbbá melyik az a táv ami sok látnivalót tartogat? Kutyával is részt lehet venni a túrán? Köszi előre is! ÁkosBajzát László [ 2011-02-12 11:35 ]

Kedves Túratársak!
Ezúton tájékoztatom a kedves termé-szetjáró ismerőseimet, hogy a mobil számom megváltozott.
Az új számom: 06/70/945 6118

Baráti üdvözlettel: Bajzát LászlóCzégény Erzsébet személyi edző [ 2010-02-05 12:00 ]

Gyönyörű a Barcika 65Szilágyi László [ 2010-02-02 15:07 ]

Az Anyukának gratulálunk a nagy fiához.
Közénk való Petya.Kivánok Petyánok és Anyukájának sok boldogságot és sok-sok
örömöt ezen a földön.czimerné judit [ 2010-01-11 12:40 ]Kedves István !

Boldog uj évet kivánunk a szakosztály
minden tagjának.
Az országos találkozóra várjuk a kiírást.

Üdvözlettel: czimerné jutka túravez.
szegedi vörös meteor természetjáró szakosztály

Gyere közénk és nem bánod meg - barcikaturista@gmail.com