Kazincbarcikai Természetbarát Egyesület
Mi elmegyünk, és ott leszünk. Indulunk! Jössz velünk?BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció


Túraajánló

Szilvásváradi kör


Indulás: 08.40-kor az egri busszal (650 Ft )

A tanösvényen megyünk fel a Kalapati kilátóhelyig, majd egy kb.3 km-es műúton megtett sétával érünk a Gerenna-vár alá. Épített kilátóteraszról gyönyörködhetünk az alattunk lévő mély Leány-völgy, és Leány-hegy-Tamás-kő vonulatában
Ezután a Gerenna-vár következik. 760 m magas ez a sziklás hegy, melyen egykor vár állt. Szlávok építették még a honfoglalás előtt. Gyűrű alakú vár, falmaradványai mára eltűntek, de még ma is törmelékkel feltöltődött 2 m mély árok övezi. A Bükk egyik legszebb kilátóhelyén a XIV-XV. században valószínűleg vadászkastély kapott helyet, melyet Nagy Lajos, és Mátyás király is használt.

Szerpentines úton ereszkedünk a Tótfalusi-völgybe.
Innen jelzetlen erdészeti utakon az Éleskővárhoz megyünk, amit kis sziklamászással hódítunk meg. A vár a Kukucsó, és Tófalusi-völgy között helyezkedik el. Az Éleskővár romja azért bír különösen nagy történeti értékkel, mert a tatárjárás előtti időkben épült kevés kővár egyike.1364-ben, következő említésekor már romvárként említik. Hadi jelentőséggel nem bírt, inkább közigazgatási jelentősége lehetett.
Ezután a Szalajka-völgybe lejtős úton érünk, ahol a túrát pisztráng-ebéddel lehet befejezni.

Akik még szeretnének tovább túrázni azokkal az Ugró-kőhöz megyünk, mely egy hatalmas bányudvarban van. Látványos hely, érdemes rá szánni pár km-t.

Hazautazás: 16.58-kor
Táv: 13+ 6 km, szintemelkedés: 500+ 220 m

Túravezető: Vannay IlonaTéli túra a Zöldtavi menedékházhoz


Időpont: 2018. Március 3 szombat

Utazás: 20 fős mikrobusszal

Az utazáson és a túrán részt vehetnek túratársaink, akik érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal rendelkeznek.

Részvételi díj: 5000 FT
Jelentkezés: a férőhelyek megteléséig, de legkésőbb Februar 10-ig. Hegedűs Zsuzsánál+36-30-3837592,


Találkozó: 06:00: Kazincbarcika, Spar (vagy 05:30: Miskolc, Búza téri görögkat. templom mögötti parkoló)

Túraprogram:
Turánk a Fehér viz autóbusz megállóhelytől indul (Biela Voda 925m) – Zálya forrás – Zöldtavi völgy- Zöldtavi menedékház ( 1545m).

Sárgajelzésen haladunk a Zöld –tóhoz a Magas tátra egyik legkülönlegesebb völgykatlanjához. Ahogy közeledünk a Zöld-tóhoz , úgy bontakoznak ki a tavat körülölelő csúcsok .Először a Tátra legkeletibb csúcsa a Fehértavi –csúcs(2230m) tűnik fel, mellette áll a Zerge csúcs(2111m). Szemben a fenyőfák csúcsai között megpillantjuk a Fecske –tornyot (2621m)és a Téry csúcsot(2621m).Ahogy lépésről-lépésre haladunk előre, úgy látunk egyre többet a nagyszerű völgykatlanból. Lenyűgöző kép ami elénk tárul. A menedékház is felbukkan a törpefenyők bokrai fölött., de a házig kanyargós úton még egy hosszabb szakasz megtétele vár ránk. A Zöld-tó vizét levezető Zöld –patak hidjánál indul a Nagy Morgáson át a Kőpataki-tóhoz vezető út,míg a hidon túl felfelé megtett pár lépés után a Zöldtavi –menedékház előtt állunk. A menedékházban étterem üzemel ,igény szerint lehet fogyasztani.

A túra nehézsége: minden nehézség nélkül, de a távolság miatt kitartást igénylő túra.

Menetidő: 6 óra, szintkülönbség 620 m.

Szükséges felszerelés: vízálló téli (!) bakancs, túrabot (hótányérral), vízhatlan (hóálló) ruházat, meleg aláöltözék, kamásli, kesztyű, sapka, napszemüveg, fényvédőkrém, fejlámpa és a csuszásgátló cipőre szintén ajánlott.

Váltásruhát (utazóruhát) hozhattok, de azt a parkolóban lent hagyjuk, így azt hozhatjátok külön csomagként is.

Zsuzsa Hegedus
Túravezető

Gyere közénk és nem bánod meg - barcikaturista@gmail.com