Kazincbarcikai Természetbarát Egyesület
Mi elmegyünk, és ott leszünk. Indulunk! Jössz velünk?BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció


Túraajánló
Menjünk a Paradicsomba!

Időpont: 2017. december 16.(szombat) Kazincbarcika Spar parkoló( aut. áll. melletti) 7.00 óra
Utazás: 15 fős kisbusszal
Útiköltség: 3000 Ft/fő( 15 fő részvétele esetén)
Jelentkezés : Pogány Máriánál a poganymara@gmail.com email címen vagy 70/946-94-74 tel. számon nov. 20-ig vagy a helyek megteltéig.
Útvonal: Dedinky – Biele Vody – Zejmarská roklina – Geravy –– Dedinky
A Szlovák Paradicsom legrövidebb szurdoka. Változatos, könnyű körtúránkon a Szlovák Paradicsom déli részének legszebb részeit járjuk be. A Zejmarská roklina (Zejmár-szakadék) rövid, csodaszép szurdoka kitűnő bevezetés a Szlovák Paradicsom világába. Az elragadóan szép, fenyvesekkel borított hegyek karéjában megbújó Imrikfalvi-víztározótól (Palcmanská Maša) indulunk a szurdokot megmászva az 1000 méteres magasságban elterülő ligetes Geravy fennsíkra,. Kitűnően jelzett széles erdei utakon és jól követhető ösvényeken vezető túraútvonal. A Zejmár-szakadék felfelé egyirányú, a szurdokban sokszor a patak kövein lépdelünk, többször kell létrán megmásznunk sziklafalakat, lánccal biztosított fémtálcákon küzdünk le néhány meredekebb részt. A szurdok meredek, de végig biztosított, bő félóra alatt végig járható. A Palcmanská Maša víztározó partján fekvő Priehrada szálló előtti parkolóból indulunk a piros jelzéseket követve. Széles úton érünk ki Dedinky hétvégi házai közül, majd vegyeserdőben kapaszkodunk fel egy hegyhátra, ahonnan lejőve beérünk Biele Vody település házai közé. A kis faluban meglepően sok iskola, gyermekotthon működik, a nem túl vonzó település betonútján haladva hamarosan egy útjelző táblához érünk, amely mutatja a Zejmár-szakadékba vezető kék jelzésű utat. A szurdok bejáratánál a tanösvény táblája fogad, mely szerint 1963 óta járható a Zejmárska roklina, a Szlovák Paradicsom legrövidebb szurdoka. Itt 793 m magasságban vagyunk, a szurdok felső végéig 200 métert kell emelkednünk. Az út első szakasza meglehetősen barátságos, a nem túl mély völgyben a csordogáló hegyi patak mentén megyünk felfelé, olykor a meder kövein lépdelve, olykor a meder sziklafalába erősített fémtálcákon haladva. 10 perc múlva a szakadék falai egyre magasabbakká válnak, ahogy haladunk feljebb, megjelennek az első 1-2 méteres vízesések, majd egy kétágú vízesésnél szembe találjuk magunkat az első 25 fokos vaslétrával. Innen kezdődnek az izgalmak, hamarosan egy doronglétra majd egy csúszós fapalló következik. Hamarosan megpillantjuk a szurdok legnagyobb vízesését, a Nálepkát, majd egyre feljebb mászunk a sziklafalak közt különböző hidakon, létrákon, de mindenhol lánccal biztosítva. A Zejmár-szakadékban a Szlovák Paradicsomban szokásos összes technikai segédeszközt megismerhetjük, a vaslétrától a doronglétrahídon a sziklafalba vert fémtálcákig. Kitűnő ismerkedő terep a komolyabb szurdokokra való felkészüléshez. A mélységek nem túl észveszejtőek, a kapaszkodó sem túl fárasztó. A szurdok bejáratától laza tempóban bő félóra alatt feljutunk a szakadék tetejére, ahol egy forrásból olthatjuk szomjunkat. Egy szép fenyvesen keresztül 10 perc múlva érünk ki a Geravy gyönyörű, ligetes fennsíkjára (1027 m). A libegő, amely rendkívül rapszodikusan jár Dedinky és Geravy közt, felső épülete mellett haladunk e l balra kanyarodunk, majd a zöld jelzéseket követve visszasétálunk kiindulási pontunkra.
A túra hossza: 6 km Szintkülönbség: 365 m
Pogány Mária
Mikulás túra a Poprádi-tóhoz


Amit a Magas-Tátráról tudni érdemes

„A teremtés hetedik napján az Úr leült pihenni, és gondolkodni kezdett a művén. Úgy tűnt neki, hogy ebből a világból még hiányzik valami. Ezért magához intette a legügyesebb angyalát és meghagyta neki, hogy szórjon szét még a világban egy zsákra való természeti szépséget. Az angyal úgy is tett, sorjában szépítgette a világ tájait, végül elért a tátrai csúcsokhoz. Mivel rosszul mérte fel magasságukat, az egyikbe beleakadt a szárnya, a zsákja meg kiszakadt, így ide, a sziklás csúcsokra szóródtak a gyönyörű erdők, rétek, hegyi patakok és tavak. A zsákból kiszabadult mormoták, zergék, szarvasok és a sok más állat szétszaladt a bércek között. A hegységnek, amelyet később Tátrának neveztek el, így annyi természeti szépség jutott, mint kevés más hegységnek a világon.”

Időpont: 2017. December 09 szombat
Utazás: 20 fős mikrobusszal

Részvételi díj: 5000 Ft/fő
Jelentkezés: a férőhelyek megteléséig, de legkésőbb november 15-ig. Hegedűs Zsuzsánál+36-30-3837592 (bibliakzsu@gmail.com))
Találkozó: 06:00: Kazincbarcika, Spar (vagy 05:30: Miskolc, Búza téri görögkat. templom mögötti parkoló)

Túra: Csorba- tó- Poprádi tó- Csorba-tó 11km szint : 200m
Aki többet szeretne gyalogolni annak van lehetősége egyénileg túrázni !

Könnyű várhatóan havas Mikulástúrára várunk benneteket,egy kis adventi hangulattal fűszerezve a Csorbatónál.


Gyere közénk és nem bánod meg - barcikaturista@gmail.com